PETE ASTOR – TALL STORIES & NEW RELIGIONS

Artiest info
Website - bandcamp
facebook
Label: Tapete Records / Sonic RendezVous

In de zomer van 2024 zal de Engelse singer-songwriter Pete Astor zijn 64e verjaardag vieren. Op die leeftijd beginnen velen onder ons al intensief aan een verdiende pensioen te denken, maar dat is niet besteed aan deze ‘University Of Westminster’-professor in muziekgeschiedenis en indie pop- en indie rockmuzikant die zijn muzikale carrière startte in 1981 maar pas op plaat debuteerde in 1990 met het album “Submarine”.

In september 2022 schreef ik op deze pagina’s nog een lovende recensie over zijn toenmalige elfde soloplaat “Time On Earth”, de voorloper van het midden maart 2024 op de markt verschijnende album “Tall Stories & New Religions” dat net als zijn vorige cd’s op het ‘Tapete Records’-kwaliteitslabel zal verschijnen. Op dit nieuwe album brengt Pete Astor twaalf van zijn eigen vroegere composities in een hedendaags muzikaal kleedje gestoken waaronder de twee songs die we op de video’s hebben toegevoegd: “Chinese Cadillac” en albumopener “Model Village” dat eerder op zijn cd “Live At The Petit Bain” stond.

De Britse kwaliteitskrant ‘The Guardian’ omschreef Pete Astor ooit als ‘the master of less is more’ en die definitie bevestigt hij ook nu weer in de twaalf herwerkte liedjes op “Tall Stories & New Religions” waarin we geen enkele stemverheffing kunnen terugvinden. Hij selecteerde hiervoor niet zijn bekendste songs of hits maar enkele nummers die op de vorige platen wat onder de radar waren gebleven, naast sommige nooit eerder uitgebrachte liedjes die door deze bewerking wat meer vlot in het gehoor of hitgevoeliger werden gemaakt.

Enkele van die eerder opgenomen songs zijn “The Emperor, The Dealer And The Birthday Boy” uit het album “Zoo” van 1991, “On Top Above The Driver” uit debuutalbum “Submarine” en het mooie “Nancy True Knot” uit zijn album “Hal’s Eggs” van 2004. Voor de opname van deze plaat kreeg hij in de studio het gezelschap van Ian Button op drums, Andy Lewis op basgitaar, Wilson Neil Scott op gitaar en keyboardsspeler en multi-instrumentalist Sean Read die ook optrad als producer van het album. Dat zijn allemaal topmuzikanten die hebben meegespeeld op platen van de grootste namen uit de Britse muziekgeschiedenis van de 21e eeuw zoals o.a. Paul Weller, ‘Dexys Midnight Runners’, ‘Everything But The Girl’ en ‘Manic Street Preachers’.

(valsam)

CD-RELEASE: 15 MAART 2024